Håller ett musikaliskt föredrag i Växjö. Foto: Sune Ekstrand.

Håller ett musikaliskt föredrag i Växjö. Foto: Sune Ekstrand.

Visfestival och Viskurs på Tjörn 2005.

Artist och kursledare under Visfestival och Viskurs på Tjörn 2005.

Ledig för uppdrag, bara så att ni vet...

Min första turné med en professionell kammarensemble skedde under våren 1976. Det var en underhållningsensemble vid dåvarande Regionmusiken i Skövde och produktionen handlade om poeterna Nils Ferlin och Dan Andersson. Tonsättningar av bl.a. LilleBror Söderlundh framfördes i fina arrangemang av Leif Strand. Detta var mitt första möte med en arbetsmarknad som sedan skulle ge mig möjligheter att arbeta professionellt som sångare och gitarrist.

Vad visste jag om framtiden?

Jag pluggade ju till sångpedagog/gitarrpedagog vid högskolan för pedagogik, SMI i Stockholm. Dåvarande Svenska Rikskonserter gav mig massor av jobb, ensam eller med ensembler i hela landet. Jag skaffade mig kunskap och arbetsmetoder för att kunna genomföra skolkonserter, interna konserter, offentliga konserter och konserter inom äldreomsorg. Lärde mig att hantera olika typer av publik och medmusikanter ifrån olika musikaliska kulturer. Denna kunskap och insikt om musikens krafter och betydelse för en människa i livets olika skeden, fick mig att småningom övergå ifrån att tidigare ha varit mer musikaliskt uppgiftsorienterad till att bli mer och mer musikaliskt relationsorienterad. Ju mer jag arbetade och övade, desto mer kunde jag använda denna metod. ”Ett avspänt agerande kommer genom ett tekniskt kunnande”(Allan Edwall)

Nu har jag arbetat professionellt i Norden i 47 år, tilldelats priser och utmärkelser, haft styrelseuppdrag, suttit i arbetsgrupp hos Konstnärsnämnden, undervisat vid visskolor och seminarier, hållit mängder av föredrag i ämnet ”kultur i vården”, professionellt studerat vår svenska vistradition och komponerat ett antal sånger, men jag är ännu inte riktigt färdig och klar.

Jag vill ha nya uppdrag, nya möten, nya utmaningar. Min erfarenhet, lust och nyfikenhet över genregränser är stor och det mångkulturella är intressant. Jag fortsätter gärna att arbeta ensam med mina gitarrer, enstaka konserter eller turné, men vill naturligtvis även fortsätta att möta körer och ensembler. Min lust till musiken och publiken är starkare än någonsin, nya sånger komponeras och nya programförslag diskuteras.

Med dessa rader vill jag mena att jag med öppna sinnen står till arbetsmarknadens förfogande.

Kylvanäs i december 2023.

Med vänlig hälsning

Jan-Olof Andersson

visajanolofandersson@gmail.com

www.joanderssonmusic.se

070-799 24 34 

Dela den här sidan