Dela den här sidan

Fredriksdals Teater Helsingborg 31 juli 2020.                            Kristinehovs Malmgård, Stockholm Augusti 2023.

Hemma i Kylvanäs 2020.

Hemma i Kylvanäs 2020.

Sångaren, gitarristen, pedagogen och sångskrivaren Jan-Olof Andersson är känd för sina djupdykningar i den svenska vistraditionen, instrumentala solostycken för gitarr samt egna sånger och tonsättningar.

Han har tilldelats ”Svenska Vispriset” av Riksförbundet Visan I Sverige och vid folk- och världsmusikgalan i Västerås för några år sedan var han nominerad i klassen ”årets traditionsbärare” som han vann med motiveringen;

”Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat en stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.”

Dessutom Taubesällskapets Trubadurpris, Olrogstipendium, Ferlinsällskapets Trubadurpris m.m., men allting började på västgötaslätten, i Tidan, bara så att ni vet… Jan-Olof har arbetat professionellt med den svenska visan sedan 1976. Han samarbetar ofta och gärna med körer, instrumentalensembler och storband och anlitas ofta som gästlärare till kurser och seminarier. Men oftast får vi, i all exklusiv enkelhet, uppleva honom tillsammans med sin eviga följeslagare, den akustiska gitarren.

”Hans framtoning är enkel och utan åthävor, nyanserad, mångfacetterad och med en total närvaro som trollbinder, egna visor med vardagliga funderingar kring konsten att leva, om kärleken och andra existentiella frågor med en allmängiltighet som berör oss alla. Ta för er!” (Sid Janson)